Aktualności

Fundacja z Wróbli na targach “Lato na wsi”

W dniach 12-13 maja 2018 r. Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi uczestniczyła w Targach Turystyczno-Ogrodnicze LATO NA WSI w Minikowie. Targi są wielotematyczną imprezą o charakterze edukacyjno-promocyjnym, mającą na celu promocję działalności pozarolniczej oraz dziedzictwa kulturowego i kulinarnego województwa kujawsko-pomorskiego. Ważnym elementem targów jest również promocja działalności gospodarstw ekologicznych, agroturystycznych, odnawialnych źródeł energii oraz działań sprzyjających ochronie środowiska naturalnego.

 

W trackie targów odbyła się XVII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, w którym Fundacja zdobyła III miejsce za rosół z gęsi i owijonki. Potrawy oceniała komisja w składzie: Grażyna Kurpińska – pełnomocnik Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Elżbieta Sobolewska –  ekspert Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Izabela Chudzyńska –  antropolog jedzenia.

 

Podczas targów odbyły się pokazy kulinarne prowadzone  przez Wojciecha Grześkowiaka – szefa kuchni Pałacu w Lubostroniu w asyście Kevina Aistona uczestnika programu „Europa da się lubić”.