Aktualności Kultura Organizacje pozarządowe

„Sztuka mięsa” w naszej Gminie

Tomasz Jakubiak kucharz i dziennikarz kulinarny w czerwcu odwiedził wraz z ekipą z TVN naszą Gminę. Wizyta ta odbyła się dzięki  Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi, która realizowała  cykl szkoleń na temat chowu przyzagrodowego gęsi pn. „PRZYZAGRODOWY CHÓW GĘSI SZANSĄ NA AKTYWIZACJĘ MIESZKAŃCÓW OBSZARÓW WIEJSKICH”.

W swoim nowym programie pt.  „Sztuka mięsa” Tomasz Jakubiak bierze pod lupę to, co od wieków jest specjalnością naszej kuchni, czyli mięso. Kucharz pokazuje widzom, jak w prosty sposób z pysznego polskiego mięsa i wędlin przygotować smaczne dania. W każdym z odcinków poznajemy lokalnego hodowcę, który opowiada, w czym tkwi sekret dobrego mięsa. A prowadzący przygotuje dwa dania, które są autorskim spojrzeniem na to, co znamy i lubimy m.in. wołowinę, wieprzowinę, drób, dziczyznę, ryby etc.

W 10 odcinku programu Tomek zawitał do Gminy Kruszwica i odwiedzi Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi. W programie Andrzej Klonecki i Helena Polaczyk opowiadają o hodowli gęsi, dr inż. Halina Bielińska przedstawia walory zdrowotne gęsiny a Anna Marek w świetlicy w Chrośnie przygotowuje pyszną pieczoną faszerowaną gęś.

Prowadzący zdradził także swój patent na wyśmienite ragout z gęsi, które zapiekł pod ciastem francuskim i pokazał, jak zrobić duszone uda gęsie w soku z aronii, które podał z estragonowymi kopytkami.

Cały odcinek można zobaczyć po wykupieniu dostępu na stronie https://player.pl/playerplus/programy-online/sztuka-miesa-odcinki,13491/odcinek-10,S01E10,112371